Autobanden

De juiste autobanden kunnen net het verschil maken bij een auto. Zo dien je in de winter te kiezen voor winterbanden, terwijl in de zomer beter gereden kan worden op zomerbanden. Ook is het mogelijk om four-season banden.  De banden zorgen ervoor hoe de auto op de weg ligt en vaak is zijn de juiste autobanden en ook de bandenspanning van groot belang om zuiniger te kunnen rijden.

Belasting van de band

Een autoband moet altijd op maat gekocht worden, want niet alle auto's zijn van de zelfde grootte en gewicht. Ga daarom altijd zorgvuldig opzoek naar de juiste bandenmaat. De maat kun je altijd vinden aan de zijkant van de autoband. De informatie wat hierbij weergegeven wordt kan soms een beetje verwarrend zijn, zoek daarom altijd van tevoren uit wat deze cijfertjes en lettertjes allemaal betekenen zodat je er zeker van bent dat dadelijk ook weer de goede banden onder jouw auto geplaatst worden. Zo geven deze cijfers en nummers onder andere de velgdiameter in inches, de bandbreedte in millimeters, de hoogte/breedte verhouding in procenten en vele andere belangrijke elementen weer. Een ander belangrijk element wat de band weergeeft is de maximale draagkracht van de banden, wanneer je je houdt aan dit maximum zal de auto en de banden niet overbelast worden. Het is gevaarlijk om de banden aan meerdere negatieve factoren bloot te stellen, want hierdoor gaat de slijtage een stuk sneller en is de kans op een klapband ook vele malen groter. Meer over autobanden vind je bv op de autobanden info website.

Belang van winterbanden

De winter in Nederland kan soms onvoorspelbaar zijn, om dan in bezit te zijn van winterbanden geeft je een veiliger gevoel op de weg wanneer het plots gaat ijzelen, vriezen of sneeuwen. Een winterband zorgt ervoor dat de grip op de weg beter wordt bij deze onstuimige weersomstandigheden, maar blijf hierbij wel altijd denken dat je de snelheid ook aanpast aan het weer. Als je een liefhebber ben van wintersport dan ben je zelfs verplicht om met deze banden te rijden. In Oostenrijk is sinds 2008 de wet ingevoerd dat het rijden met winterbanden verplicht is. Dit is natuurlijk ook wel begrijpelijk omdat hier niet alleen veel sneeuw ligt maar de wegen richting een wintersport gebied vaak bergachtig zijn, dan is extra grip een fijner gevoel. Denk dus altijd aan jouw eigen veiligheid maar ook aan de veiligheid om je heen en kies voor de juiste banden. Banden uitzoeken? Tips van ons: