Off road routes

Off road rijden kan niet zomaar overal, en dit geldt voornamelijk voor Nederland. Door de goede infrastructuur die ieder jaar ook uitgebreider wordt blijven er nog maar weinig gebieden ongerept. De natuur gebieden die nog overgebleven zijn in Nederland zijn vaak ook nog beschermt of echt onbegaanbaar per auto. De routes in Nederland blijven daarom erg beperkt wanneer je echt avontuurlijke routes wilt gaan rijden. De plaatsen waar nu voornamelijk off road wordt gereden zijn eigendom van een grotere off road organisatie, wanneer je al langer lid bent van zo'n organisatie kan het op den duur ook gaan vervelen om iedere keer weer de zelfde omgeving te zien.

Nederlandse routes

Een leuke route die op wordt aangeboden op internet is een route van ongeveer 65 kilometer die perfect is voor mountainbiken of 4x4. Het is een heidegebied in Brabant dat gelegen is tussen Steensel en Vessem-Wintelre in de buurt van Veldhoven. Wanneer je van plan bent deze route te gaan rijden wordt er wel geacht dat er natuurlijk rekening gehouden wordt met de natuur en andere bezoekers van het bos of natuurgebied. De wegen in deze route zijn tot op heden nog openbaar maar let er wel op dat er diepe plassen kunnen ontstaan wanneer er veel regenval is geweest, dit maakt het natuurlijk wel veel avontuurlijker.

Internationale routes

Doordat Nederland zo beperkt is in zijn routes is er weinig variatie te vinden, daarom gaan steeds meer off roaders richting het buitenland om nieuwe landschappen en omgevingen te verkennen. De mogelijkheden in het buitenland zijn vele malen groter, je kunt het nog steeds dicht bij huis zoeken maar er kan ook gekozen worden voor een land wat verder van Nederland afligt. Steeds meer nieuwe routes worden ontdekt, dus jij als off roader kan steeds weer op nieuwe avonturen gaan. Een voorbeeld van een mooie route zijn de Pyreneeën in Spanje, hierbij geniet je direct van mooi weer en waan je je direct in een heel andere omgeving. Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden als het om internationale routes gaat.