Off road training

Zoals bij vele sporten is het aan te raden om eerst te oefenen en trainingen te nemen voordat je werkelijk mee gaat doen met deze sporten. Dit geldt dan ook dubbel en dwars voor off road rijden, sommige mensen zijn erg zeker van zichzelf en denken dat ze met hun normale rijbewijs ook wel even kunnen off road rijden, niet is minder waar.

De gevaren

Off road rijden is niet zonder gevaar en je moet ook de juiste kennis en training hebben gehad om heelhuids terug te keren. De terreinen waarop gereden wordt zijn het tegenovergestelde van de gewone wegen want er is niks geasfalteerd en overal zijn obstakels te vinden zoals diepe kuilen en steile bergen. Bij trainingen voor het off road rijden krijg je daarom ook geleerd hoe je moet anticiperen bij het naderen van zo'n obstakel, bij de verschillende obstakels wordt er van je geacht dat je weer anders reageert om er zo goed door te komen.
Het is ook afhankelijk met welk voertuig je off road gaat rijden, voor het off road rijden met een auto is vaak alleen maar een auto rijbewijs nodig maar voor het off road motorrijden wordt een motor rijbewijs geëist zodat je in ieder geval op de hoogte bent van de algemene kennis.

Cursussen

Een off road rit kan ook geboekt worden als een leuk familie uitje of bedrijfsuitje maar hier gaat altijd een cursus aan vooraf zodat je als bestuurder de basis kennis opgedaan hebt voordat je het terrein opgaat. Deze cursus is vaak een of twee uurtjes en je wordt dan opgeleid door een echte professional in het off road rijden. Deze cursus maakt het dus mogelijk om alles binnen de regels te houden en zo dus ook veilig te houden.